Forstoppelse

En del kvinder oplever forstoppelse i løbet af graviditeten og i de første dage efter fødslen.

Gravide har nedsat peristaltik (bevægelse) i mave og tarmsystem på grund af hormonpåvirkningen. Det betyder, at tarmen ikke laver lige så effektive bevægelser som ellers, og maden bevæger sig derved langsommere gennem systemet. Det kan medføre forstoppelse. Desuden kan det, at du tager jerntilskud, øge risikoen for træg mave.
Mange ændrer kostvaner, når de finder ud af, at de er gravide. Enten fordi de ikke kan holde bestemte fødevarer ud, eller fordi de er mere opsatte på at spise sundt, nu når de har en baby i maven. Sørg for at spise groft, drikke rigeligt med vand og få bevæget kroppen hver dag.

Efter fødslen kan det være en udfordring at have afføring for første gang, både på grund af hævelse og en øm bækkenbund. Også tanken om bristninger, og det at skulle presse igen, virker hæmmende. Du kan med fordel drikke ekstra væske i barselsdagene, eventuelt sveskejuice, for at undgå træg mave. Det kan også være en god ide at slappe af og tage sig god tid i forbindelse med toiletbesøg. Et godt råd til det første toiletbesøg er at støtte mellemkøbet med et bundt toiletpapir, når du presser. Følelsen af en udspilet bækkenbund kan være meget ubehagelig så kort tid efter fødslen, men du skal vide, at hverken din bristning eller bækkenbund tager skade.

Gode råd ved forstoppelse

  • Drik rigeligt med vand.
  • Spis groft brød og mange grøntsager.
  • Spis figner eller svesker.
  • Spis loppefrøskaller – sælges som HUSK.
  • Dyrk motion.

Opdateret den 16. januar 2018