Varicer

Varicer, eller på dansk, åreknuder er synlige, udvidede vener på benene lige under huden. De er tre til fire mm i diameter. Man taler om primære og sekundære åreknuder.

Varicer – Primære og sekundære åreknuder

Primære åreknuder er hovedsageligt arveligt betinget. Årsagen kendes ikke med sikkerhed. De primære åreknuder rammer 15-30% af den voksne befolkning, hyppigst kvinder og forværres under graviditet. Nogle gange debuterer åreknuderne først under graviditet, men de ville være kommet på et senere tidspunkt alligevel. Sekundære åreknuder ses ofte som symptom efter en blodprop i det dybe venesystem (DVT). Åreknuder er sjældent farlige og behandles i de fleste tilfælde konservativt med fx støttestrømper.

Venernes funktion er at lede blodet tilbage til hjertet ved hjælp af venepumpen. Venepumpen sender blodet i opadgående retning, idet læggens og fodens muskler aktiveres ved fx bevægelse. Bruger man ikke disse muskler, sikrer veneklapperne, at blodet ikke løber baglæns og ned i benene. Hvis veneklapperne ikke fungerer og derfor ikke kan holde på blodet, stiger trykket i venerne, som udvides og kan omdannes til åreknuder.

De fleste har ingen gener ved åreknuder andet end de rent kosmetiske. Milde symptomer er tyngde og/eller hævelse i benene, fx ved længere tids stående eller stillesiddende arbejde. Ømhed, uro og krampe i læggene er også typisk.
Hvis man har åreknuder, skal man være opmærksom på hudforandringer omkring anklerne eller forneden på skinnebenet. Langvarig hævelse, mørkfarvning og fortykning i området og eventuel sårdannelse er alvorlige faresignaler, og man bør i disse tilfælde søge læge.

Forebyggelse af åreknuder

  • Det er en god ide at anvende støttestrømper.
  • Lav venepumpeøvelser.
  • Bevægelse og motion er godt.

Åreknuder og graviditet

⅓ af alle gravide udvikler forstørrede årer eller regulære åreknuder. Det kan både skyldes hormonelle forandringer tidligt i graviditeten, men også tyngden fra livmoderen sidst i graviditeten. Hos flertallet forsvinder åreknuderne nogle måneder efter graviditetsophør.

Behandling af åreknuder

Udover de forebyggende anbefalinger er der ikke mange åreknuder, som kræver anden behandling. Hvis åreknuderne er kosmetisk generende, kan det være en grund til yderligere behandling. Men på grund af åreknudernes tendens til at komme igen, skal man overveje et sådant indgreb og eventuelt vente, til man har fuldført de graviditeter, man ønsker.

Opdateret den 9. april 2015