Veer

Veer er ganske enkelt sammentrækninger i livmoderen. Livmoderen er en muskel, og når den trækker sig sammen, trækkes livmoderhalsen opad, så den afkortes og livmodermunden åbnes. Livmodermunden skal åbnes 10 cm, før barnet har den plads, der skal til for at trænge ned gennem fødselskanalen og ud i verden.

Samtidig med at livmoderhalsen afkortes, og livmodermunden åbnes, presser veerne også barnet ned gennem bækkenet.

Tidlige veer

De første veer er typisk korte, kommer uregelmæssigt og går ofte i sig selv igen. De gør ondt, men ikke mere end at du vil være i stand til i pauserne at forsætte med det, du var i gang med. De første veer føles for mange kvinder som kraftig murren i underlivet, som det kendes fra menstruationssmerter. Smerterne kan føles i underlivet, over lænden og ned i lårene.
Det er ikke ualmindeligt at have småveer, der kommer og går over et par dage op til ens første fødsel. Det er vigtigt at få hvilet så meget som muligt, så man ikke når at blive helt udmattet, inden fødslen for alvor går i gang.

Regelmæssige veer

Veerne bliver regelmæssige, når de rigtig kommer i gang, hvilket betyder, at de er lige lange og kommer med samme intervaller. Veerne vil, som fødslen skrider frem, komme hyppigere og tage til i længde og i styrke. Når veerne rigtig kommer i gang, vil du skulle bruge alt din energi på at koncentrere dig under veerne.

Førstegangsfødende og flergangsfødende

Førstegangsfødende har ofte en længere periode med opstartsveer, hvorimod flergangsfødende ofte oplever hurtigt at få regelmæssige, stærke veer.

Opdateret den 9. april 2015