TTTS

Tvilling til tvilling transfusionssyndrom (TTTS) opstår kun hos enæggede tvillinger, der deler moderkage. Tvillingerne deler blodforsyning, og det kan ske, at den ene tvilling får for meget blod og den anden for lidt. Det kan være farligt for begge tvillinger at have TTTS. Den tvilling, der får for lidt blod, vil ikke vokse optimalt og vil være i risiko for hjerneskade. Den tvilling, der får for meget blod, vil risikere hjertesvigt. Det skyldes det ekstra hårde arbejde med at pumpe det blod rundt.

Hvordan opdages TTTS?

Man diagnosticerer TTTS ved scanning af fostrene. Man vil se den ene tvilling ligge i en stor fosterhinde fyldt med fostervand, mens den anden tvilling vil være næsten omsluttet af fosterhinderne. Den store forskel i fostervandsmængde skyldes, at det foster som modtager ekstra blod dermed tisser mere og producerer mere fostervand. Den anden tvilling har mindre væske i kroppen og tisser mindre, heraf mindre fostervand.

Risikoen ved TTTS er blandt andet for tidlig fødsel, blodmangel og organsvigt. Man kan forsøge at bedre tilstanden for fostrene ved at udtømme fostervand eller sammenføre de to fostersække, så tvillingerne deler fostervand frem for den ulige fordeling. Man kan også foretage en operation med laserlys og adskille de blodkar, som går fra den ene tvilling til den anden, for dermed at forhindre passage mellem dem.
Du vil blive fulgt nøje med kontroller og scanninger gennem en graviditet med TTTS, og man vil stræbe efter at forløse børnene, når det er mest hensigtsmæssigt for dig og dem.

Opdateret den 9. april 2015