Spiral

To typer spiral

Spiralen er en af de mest almindelige præventionsformer. Den anbefales især til kvinder, der har født. Spiralen er et lille fremmedlegeme, der placeres i livmoderen for at hindre, at ægget sætter sig fast, men i stedet udstødes i forbindelse med menstruation. Der findes to typer spiraler. Kobberspiralen og hormonspiralen. Det er oftest den praktiserende læge, der opsætter spiralen.

Kobberspiralen

Kobberspiralen ligner et lille T af plastik omviklet med kobbertråd. Kobberspiralen er som præventionsform 98% til 99% sikker. Kobberspiralen giver for de fleste kvinder kraftigere og længere menstruationer. Kobberspiralen virker fra den dag, den er blevet sat op og omkring fem år. Det er en relativt billlig præventionsform, da den ikke koster mere end cirka 300 kroner.

Hormonspiral

Hormonspiralen er en af de mest sikre præventionsformer. Hormonspiralen er et T formet stykke plastik, der sættes op i livmoderen, hvor det frigiver hormonerne progestin og levonogestrel. Hormonerne fortynder slimhinden i livmoderen og gør det sværere for ægget at sætte sig fast. Hormonspiralen fortykker også slimet i livmoderhalsen, hvilket gør det sværere for sædcellerne at komme frem. Desuden undertrykker hormonerne også ægløsning, hvilket er årsag til, at mange kvinder, der bruger hormonspiral, har færre, kortere og mindre menstruationer.
Hormonspiralen kan virke i op til fem år og koster omkring 1300 kroner.

Opdateret den 9. april 2015