Oxytocin

I 1906 opdagede og beskrev den britiske forsker Sir Henry Hallett Dale hormonet oxytocin. ”Oxy-tocin” er græsk og kan oversættes til ”hurtig fødsel”.

Navnet hentyder til hormonets evne til at virke muskelsammentrækkende og dermed til at kunne fremkalde og stimulere fødselsveer.

Oxytocin er et hormon, som dannes i hypothalamus. Hormonet oplagres i hypofysens baglap. I den kvindelige krop findes hormonet i langt større mængder end den mandelige krop. Hormonet kaldes også kærlighedshormonet. Stoffet udskilles blandt andet ved kram på over 30 sekunder. Hormonet har tre virkninger:

  • Hormonet fremkalder kontraktioner i den gravide livmoder, hvorfor det er af største vigtighed for at fødslen overhovedet bliver sat i gang.
  • Oxytocin er lige så essentielt for overlevelsen af det spæde barn, da hormonet er ansvarligt for den såkaldte nedløbsrefleks.
  • Det er påvist at hormonet i større mængder, har indflydelse på blandt andet menneskers tillid, gavmildhed og sænker dit stressniveau.

Hormonets absolutte vigtigste opgave ligger i tilknytningen mellem dig og din baby. I graviditeten bliver den gravide krop i højere grad modtagelig overfor hormonet, som udskilles i store mængder under fødslen, og virker smertelindrende. Efter fødslen stimulerer hormonet tilknytningen mellem mor og barn, stimulerer amningen og hæver kropstemperaturen på overkroppens forside, så det nyfødte barn holdes varm (hud mod hud).

Netop kropskontakt og omsorg ved amning, flaskeernæring, kram, massage, pleje osv. udløser hormonet både hos barnet og dig. For barnet betyder din omsorg og udskillelsen af hormonet, at det bliver roligt, trygt, tilpas og dermed får optimale betingelser for trivsel, vækst, indlæring og mental udvikling.

Som nybagt mor styrkes din krop og psyke af hormonudskillelsen. Oxytocin sænker blodtrykket, dæmper stress og angst, skærper iagttagelsesevnen og gør dig mere empatisk, social og rummelig.

Du kan booste din udskillelse ved:

  • Kropskontakt, nærhed, berøring
  • Sanseindtryk: musik, dufte, mad
  • Miljø: nærvær, positivitet, ro

Opdateret den 22. februar 2018