Graviditet uden for livmoderen

Når et befrugtet æg sætter sig fast uden for livmoderhulen, kaldes det en ektopisk graviditet eller en graviditet uden for livmoderen. Ægget kan sætte sig fast i livmoderhalsen, æggestokkene, bughulen eller æggelederen.

I cirka 50% af alle ektopiske graviditeter udvikles der ikke et foster, og graviditeten går til grunde af sig selv. Det er ikke sikket, at du overhovedet når at opdage forandringerne i kroppen, eller at du var gravid. I andre tilfælde må kvinden opereres eller behandles medicinsk, da graviditeten kan være en livstruende tilstand.

En graviditet uden for livmoderen opstår, når der sker en fejl i transporten af det befrugtede æg via æggelederen til slimhinden i livmoderen.

Hyppigste risikofaktorer
  • tidligere mave- eller bækkenoperation
  • tidligere underlivsbetændelse i æggelederen, især klamydia
  • tidligere graviditet uden for livmoderen
  • spiral
  • nedsat frugtbarhed og reagensglasmetoden
  • lokale beskadigelser af æggelederen.
Symptomer

Fordi en etopisk graviditet i starten udvikler sig som en almindelig graviditet, vil de fleste opleve normale graviditetssymptomer, som udeblevet menstruation, kvalme og brystspænding. Derudover kan du have pludselige pletblødning og underlivssmerter/mavesmerter i den ene side.

Hvis du er gravid og får ovenstående symptomer, bør du kontakte en læge. Hvis smerterne er uudholdelige, og du oplever svimmelhed og utilpashed, skal du ringe efter en ambulance.

Diagnosen stilles ved hjælp af en gynækologisk undersøgelse, en ultralydsscanning gennem skeden og eventuelt en blodprøve. Hvis du er upåvirket af smerterne og har ringe blødning, kan man se tiden an et par dage og afvente, at graviditeten går til grunde af sig selv. Hvis det ikke er tilfældet, vil der være behov for yderligere behandling. Behandlingen kan indebære en kikkertundersøgelse (laparoskopi) og kirurgisk fjernelse af graviditeten.

Opdateret den 8. april 2015