Epiduralblokade

Epiduralblokade er en meget populær smertelindring på fødesteder i Danmark.

Andelen af kvinder, der får en epiduralblokade, har igennem de seneste år været stigende. Det er den mest effektive smertelindring, man kan tilbydes i fødselsforløbet.

Epiduralblokade – virkning

Epiduralblokaden er en rygmarvsbedøvelse, der bedøver fra under brystet til ned i lårene. Med  epiduralblokaden er det meningen, at den fødende skal være smertelindret uden at miste for meget mobilitet. Ofte virker epiduralblokaden dog så effektivt, at det bliver på bekostning af mobiliteten. Den fødende må så blive i sengen, så længen epiduralen virker. Hvis hun forsøger at komme op opdager hun måske at hun ikke kan støtte på benene.

Epiduralblokaden anlægges af en anæstesilæge, der indfører et lille kateter i ryggen, hvori der uafbrudt – over flere timer –  indsprøjtes en bedøvende væske.
Når man har fået en blokaden, vil man opleve, at vesmerterne helt eller næsten forsvinder. Ulempen er til gengæld, at veerne i nogle tilfælde går helt i sig selv, og jordemoderen må opsætte et vestimulerende drop. Ved anlæggelse af en epiduralblokade er der blandt andet risiko for, at blodtrykket falder, problemer med vandladning, feber, kløe, vesvækkelse, manglende pressetrang og hovedpine.

Opdateret den 8. april 2015