Blødning

Blødning i graviditeten

Mange gravide oplever at bløde i løbet af deres graviditet. Nogle få bløder en smule igennem hele graviditeten.

Langt de fleste pletblødninger (svarende til et par femkroner i størrelse) skyldes et blodkar, der er bristet på livmoderhalsen, og har intet med barnet eller moderkagen at gøre. Det kan fx forekomme efter samleje eller fysisk aktivitet. Blodkarrene bliver mere skrøbelige på grund af graviditetshormonerne, derfor brister de nemmere. Derfor kan blødningerne også komme uprovokerede og helt spontant.
Andre oplever små blødninger på de tidspunkter, hvor de skulle have haft menstruation.
Fælles for disse blødninger er, at de er ufarlige. De kan dog være årsag til megen bekymring hos den gravide, og blødning tidligt i graviditeten kan da også være tegn på en abort (se abort). Derfor er det altid en god idé at tale med din jordemoder eller læge i forbindelse med en frisk blødning. Du kan også vælge at blive scannet for at få visheden om, hvor blødningen kommer fra.

Blødning i forbindelse med fødslen

I den indledende fase, den latente fase, af fødslen er det helt normalt at have det, der kaldes tegnblødning. Tegnblødning er et ufarligt signal om, at fødslen nærmer sig, og skyldes bristning af små blodkar i livmoderhalsen, fordi livmoderhalsen afkortes og udvider sig. Blødningen vil være på størrelse med et par femkroner i dit bind.

Under fødslen er der stadig tegnblødning, og jordemoderen noterer i journalen, om mængden er normal. I forbindelse med barnets og moderkagens fødsel bløder du fra livmoderen og de blodkar, hvor moderkagen var fæstnet. Op til 500 ml blødning er normalt, og det er et blodtab, som den gravide krop er forberedt på. Bløder man mere end de 500 ml, er der tale om tilstanden post partum blødning, og jordemoderen vil gøre noget aktivt for at stoppe blødningen, som uden behandling kan være meget kritisk.

Typiske årsager til blødning efter fødslen er:

  • slap livmoder, som ikke trækker sig sammen efter fødslen
  • bristninger i fødselskanalen
  • rester af moderkage i livmoderen
  • koagulationsforstyrrelser

Blødning i barselsdagene

Efter fødslen bløder du fra det sted, hvor moderkagen sad fast i din livmoder. I starten bløder man som en kraftig menstruation, som i de næste par dage vil være aftagende. Det er normalt at du bløder i op til otte uger, men de fleste oplever, at blødningen aftager i løbet af de første fire uger.
Dagligt bad, hyppige skift af bind og god håndhygiejne forebygger infektion.
Undgå karbad, svømmehal og strandbadning i de første otte uger, og brug kondom, hvis I har samleje inden for denne periode.

 

Relevant læsning på hjemmesiden:

Abort

Opdateret den 8. april 2015