PROM

PROM

Prelabour rupture of membranes forkortes PROM og betyder, at vandet går, men at der ikke kommer veer.

Hvis vandet går tæt på eller ved termin, uden at veerne går i gang af sig selv, vil du blive tilbudt at få sat veerne i gang inden for det første døgn. I de senere år har man valgt at igangsætte tidligere og tidligere ved PROM, fordi man frygter, at der ved lang tid mellem vandafgang og veer er stigende risiko for infektion. Mange danske fødesteder tilbyder igangsættelse allerede fire timer efter vandafgang. Tal med din jordemoder om proceduren på dit fødested.

Omkring 8-10% af alle fødende oplever, at deres fødsel begynder med vandafgang. Vandafgang kan komme i en stor skylle eller i mindre skyl. Det er altså forskelligt, i hvilke mængder fostervandet går. Farven på vandet er som regel klart, måske med lidt klumper af fosterfedt. Hvis barnet har haft afføring i vandet, vil det være grønligt. Afføring i fostervandet kan være et tegn på, at barnet er stresset, og overvågning af fosteret er nødvendigt. Fostervand har en særlig fad lugt, mest sammenlignelig med sæd.

Hvis du får spontan vandafgang, skal du kontakte dit fødested. Du vil blive spurgt om følgende ting:

  • fostervandets farve og mængde
  • din termin
  • din graviditet
  • har du mærket liv
  • ligger dit barn i hovedsstilling
  • og har du veer?

Hvis vandet er klart, og du har en normal graviditet, kan du efter et tjek på fødegangen afvente veer i hjemmet. På de fleste fødesteder vil du blive tilbudt at få sat fødslen i gang, hvis du ikke af dig selv får veer. Igangsættelsen vil foregå ved enten tabletter eller vestimulerende drop. Tal med din jordemoder om forholdene på dit fødested.

PPROM

Ved for tidlig vandafgang før 37. graviditetsuge (PPROM) er det i nogle tilfælde muligt at udsætte fødslen, og du vil blive indlagt på et svangreafsnit.

Opdateret den 9. april 2015