Ortolanistest

Ortolanistest

Ortolanistest – I forbindelse med børneundersøgelsen umiddelbart efter fødslen vil jeres jordemoder blandt andet undersøge jeres barns hofter for hofteskred, eller hoftedysplasi som det også kan kaldes. Undersøgelsen jordemoderen foretager hedder Ortolanistest. Med et fast greb om barnets hofter roteres de udad. Hvis der mærkes et “klik” i hoften, vil barnet blive henvist til ultralydsscanning af hofterne, da det kan være et tegn på løshed i hoften. En sådan løshed bevirker, at hoften let vil hoppe ud af hofteskålen.

Behandling af hofteskred

Man behandler hofteskred ved at give barnet en benskinne på der fikserer hoften. Benskinnen skal barnet beholde på hele døgnet i 12 uger. Stillingen som skinnen fikserer barnets ben i kan kaldes en “frøstilling”. Stillingen vil stimulere hofteskålene til at blive normalt færdigudviklet.
Alle nyfødte, som har ligget i underkropsstililng ved fødselstidspunktet, får rutinemæssigt undersøgt hofterne for dysplasi, uanset om de fødes vaginalt eller ved kejsersnit. Det skyldes at man har erfaring for at disse børn oftere lider af hoftedysplasi.

 

Opdateret den 9. april 2015