Nakkefoldsscanning

Nakkefoldsscanning er en undersøgelse, hvor man vurderer riskoen for, at barnet vil blive født med Downs syndrom. Alle gravide i Danmark tilbydes en rutinemæssig screening for Downs syndrom i 11.-13. graviditetsuge. I praksis betyder det, at din mave bliver ultralydsscannet. Det er forskelligt fra fødested til fødested, om du bliver indkaldt til undersøgelsen eller selv skal bestille tid.

Sådan foregår en nakkefoldsscanning

Scanningen foregår på hospitalet eller privat klinik og udføres af en jordemoder eller en specialuddannet sygeplejerske. Du skal ligge på en briks, blotte maveskindet og bliver så scannet med ultralyd gennem maveskindet. Det er muligt for dig og din partner at følge med i scanningen via en tv-skærm. På de fleste fødesteder kan man for et symbolsk beløb købe et scanningsbillede af fosteret.

Hvad indgår i undersøgelsen?

Ved en nakkefoldscanning måles tykkelsen af barnets nakkefold. Risikovurderingen indebærer en blodprøve (doubletest), resultatet af ultralydsscanningen samt beregninger i forhold til kvindens alder. Efter nakkefoldscanningen får den gravide oplyst resultatet. Ved en høj risikovurdering tilbydes en ekstra undersøgelse i form af fx. en moderkagebiopsi, NIPT test eller en fostervandsprøve, som kan give definitivt svar på, om barnet har Downs syndrom.

Læs mere: ultralydsscanning

Opdateret den 10. februar 2018

I Moderliv Klinikken tilbyder vi graviditetsscanninger fra den helt tidlige graviditet og frem til din termin.

I Moderliv Klinikken tilbyder vi graviditetsscanninger fra den helt tidlige graviditet og frem til din termin.

Book tid