Fosterbevægelser

Fosterbevægelserne er en vigtig indikator for, hvordan barnet har det i maven.

Fosterbevægelser 18. – 20. uge

Ved 18. – 20. graviditetsuge mærker de fleste gravide liv – flergangsgravide ofte lidt tidligere.
Bevægelserne beskrives ofte som bobler eller som fornemmelsen af en fisk, der slår med halen. Nogle bliver i tvivl de første gange, om det virkelig er barnet, de kan mærke, eller om det bare er tarmene, der rumsterer. I takt med at barnet vokser, bliver bevægelserne mere tydelige.
Hvis man først mærker bevægelser senere i graviditeten, kan det skyldes, at moderkagen ligger på forvæggen, altså foran på maven, eller at man har taget lidt ekstra kilo på under graviditeten. Senere i graviditeten bliver bevægelserne til en masen og møven, som især kan resultere i ømhed under ribbenene og ved blæren. Nogle gange vil maven se helt skæv ud, når barnet rigtig sparker til. Mod slutningen af graviditeten bliver bevægelserne mere glidende, da pladsen efterhånden er trang.

Fosterbevægelser 26. – 28. uge

Ved 26.-28. uge skal den gravide mærke liv dagligt. At mærke liv betyder, at din baby har sparket flere gange i løbet af dagen. Hvis du bliver i tvivl om, hvorvidt du har mærket liv, kan det være en god ide at tage sig tid til at lægge sig ned og slappe af og mærke godt efter. Ofte er man nemlig ikke så opmærksom, når man har travlt og har hovedet fyldt med alt muligt andet. Bekymring og adrenalin kan yderligere blokkere for fornemmelsen. Puf lidt til maven og drik et stort glas iskoldt vand. Hvis du stadig ikke kan fornemme en overbevidende bevægelse, bør du kontakte din jordemoder eller dit fødested. Jordemødrene på hospitalet vil sandsynligvis invitere ind til en undersøgelse, hvor de vil observere fosteret hjerterytme og aktivitet ved brug af CTG overvågning.

Opdateret den 8. april 2015