Kostråd

Når du er gravid, er der en række anbefalinger for kost og kosttilskud, som du bør sætte dig ind i. Det er vigtigt både for dig og for dit ufødte barn, at du spiser sundt og varieret og begrænser indtaget af potentielt skadelige fødevarer.
Du behøver ikke spise for to under graviditeten. Det er usundt at tage for meget på, og dit kalorieforbrug stiger ikke med mere end henholdsvis 150 kalorier i starten af graviditeten og 250 kalorier mod slutningen.

Anbefalet vægtøgning i graviditeten

Undervægtige: 14 – 15 kg
Normalvægtige: 10 – 15 kg
Overvægtige:  8 – 10 kg
Svært overvægtige:  8 – 10 kg

Selvom man siger, at man ikke skal spise for to under graviditeten, kan der dog være noget om snakken i nogle tilfælde. Venter du mere end ét barn, vil du have behov for at
tage mere på.

9 kostråd

 1. Spis 6 stykker frugt og grønt om dagen.
 2. Spis fisk flere gange ugentligt.
 3. Vælg fuldkorn.
 4. Vælg magert kød og pålæg.
 5. Begræns indtaget af sukker og salt.
 6. Begræns indtaget af fedt – specielt skal du begrænse det animalske fedt i din kost.
 7. Spis varieret.
 8. Drik vand.
 9. Bevæg dig minimum 30 minutter hver dag.

Fisk

Det er vigtigt at spise fisk, fordi fisk indeholder D-vitamin, jod og selen samt sunde fedtstoffer. Du skal generelt spise varieret, og det gælder også, når du spiser fisk. Spis forskellige fisk og sørg for at veksle mellem fede og magre fisk. Gerne 350g om ugen og heraf 200g fed fisk.

Laks er en af de fede fisk, som mange er glade for at spise, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvor laksen kommer fra. Hvis den er fra Østersøen, har den et højt dioxin indhold, og det anbefales derfor, at du kun spiser 125 g østersølaks om måneden.

Spiser du rovfisk, må du ikke spise mere end 100 g om ugen, da rovfisk generelt indeholder meget kviksølv. Disse fisk er:

 • Tun
 • Helleflynder
 • Sværdfisk
 • Sildehaj
 • Gedde
 • Aborre
 • Sandart
 • Oliefisk
 • Rokke

Spiser du slet ikke fisk? Det er sundt for dig og dit barn at få Omega 3. Fiskefornægtere kan med god samvittighed udskifte fisken med Omega 3 kapsler.

Lever

Lever, levertran og diverse paté indeholder meget A-vitamin, som i store mængder kan skade dit ufødte barn. Spis derfor ikke lever under graviditeten.
Leverpostej må du dog gerne spise i mindre mængder, da det ikke er ren lever og derfor indeholder mindre A-vitamin.

Koffein

Koffein i for store mængder er skadeligt for det ufødte barn. Du bør derfor ikke drikke mere end 3 kopper kaffe dagligt. Hvis du også drikker te eller cola, skal du være opmærksom på, at det også tæller med i koffein-regnskabet.

Mejeriprodukter

Du skal indtage mejeriprodukter svarende til ½ liter mælk daglig. Hvis ikke du gør det, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager et kalktilskud under graviditeten.

Alkohol

Den nedre grænse for, hvornår alkohol er skadeligt for det ufødte barn, kendes ikke. Derfor er de officielle anbefalinger, at gravide overhovedet ikke drikker alkohol under graviditeten.

Rygning

Gravide bør ikke ryge, ej heller udsættes for passiv rygning. Tobaksrøg indeholder skadelige stoffer, der kan forårsage for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og fosterdød.

Alternative kosttilskud

Vær opmærksom på, hvilke kosttilskud du supplerer din daglige kost med under din graviditet. Spørg din jordemoder eller egen læge. Mere er ikke nødvendigvis bedre.

Lakrids

Indtag højest 50g lakrids om dagen pga. risiko for væskeophobning og forhøjet blodtryk.

Vitaminer

Dagligt anbefalede vitamintilskud:

 • 400 mikrogram Folsyre fra graviditeten planlægges til 12. graviditetsuge
 • 10 mikrogram D-vitamin hele graviditeten.
 • 40-50 milligram jern dagligt fra 10. graviditetsuge.
 • 1/2 L mælkeprodukter om dagen eller kalktilskud.