Sugekop

Sugekop – Sugekoppen er et redskab, der kan anvendes i sidste fase af fødslen. Hvis den fødende er blevet for træt til at presse mere, hvis veerne er for svage, eller hvis barnet skal hjælpes hurtigt ud, fx i forbindelse med dårlig hjertelyd anvendes den.

Sugekop: Et samarbejde

Når der anvendes sugekop, er det et samarbejde mellem lægen, jordemoderen og dig som fødende. Samarbejdet er meget vigtigt for at skåne dit mellemkød bedst muligt under forløsningen. Sugekoppen placeres på barnets hoved, og der dannes et undertryk, så sugekoppen sætter sig fast. Når presseveerne kommer, presser du, som du hele tiden har gjort. Lægen trækker i sugekoppen og hjælper på den måde dig. Du kan mærke sugekoppen fylde og genere i skeden, men der er mulighed for at lindre dette ved pudendusblokade eller lokalbedøvende gel.

Barnet

Det er ikke farligt for barnet at blive født med sugekop, men der vil ofte være en hævelse på hovedet efter fødslen. Hvis barnet efterfølgende virker til at have hovedpine, er det muligt at lindre med smertestillende medicin.

Opdateret den 9. april 2015