Oligohydramnios

Oligohydramnios er betegnelse for nedsat mængde fostervand. Hvis din jordemoder i forbindelse med undersøgelser i jordemoderkonsultationen får mistanke om, at der ikke er nok fostervand, vil hun henvise til en af hospitalets fødselslæger, der vil måle fostervandsmængden ved en ultralydsscanning.

Årsag til oligohydramnios

Oligohydramnios kan være forårsaget af forskellige faktorer. Det kan fx skyldes, at barnets nyrer ikke fungerer, som de skal, eller at moderkagen ikke har en tilstrækkelig gennemstrømning af blod. Men det kan også skyldes sygdom hos moderen. Fx giver svangerskabsforgiftning og diabetes også en øget forekomst.

Risiko

Med oligohydramnios følger risikoen for en række komplikationer. Under graviditeten er der risiko for, at barnet ikke vokser, som det bør, og at barnet ikke udvikler sig, som det skal.

Lidelsen betyder, at barnet ikke har så god plads til at bevæge sig på, fordi livmoderen vil føles mere snæver, når der ikke er så meget vand til at fylde den ud. Derfor har barnet ikke samme mulighed for at bevæge sig og på den måde træne arm- og benmusklerne. Af samme årsag kan der også være risko for, at vigtige organer ikke kan vokse, som de skal, fordi der ikke er plads til det. Under fødslen er der risiko for, at navlesnoren afklemmes på grund af den trænge plads.
Kvinder med oligohydramnios i graviditeten føder ofte for tidligt, og der en desuden en øget forekomst af fosterdød.

Behandling

Kvinder med oligohydramnios følges tæt i graviditeten. Hvis oligohydramnios skyldes vandafgang tidligt i graviditeten, kan man løbende – med et kateter – udskifte vandet. Denne behandling holder kun i op til en uge og skal således gentages efter behov.
Under fødslen kan man vælge at indsprøjte ekstra vand for at forebygge afklemning af navlesnoren.

Opdateret den 9. april 2015