Graviditeten – Uge for uge
Første trimester – Graviditeten uge for uge
De første 12 uger af graviditeten kaldes for første trimester og er en følsom periode for både dig og dit fremtidige barn.1. trimester
Måske har du prøvet at blive gravid længe og er overvældet af lettelse over, at det endelig lykkedes. Eller måske kommer det helt bag på dig. Uanset om det er noget, du og din mand har arbejdet på længe, eller om det kommer som en glædelig overraskelse, er graviditet en overvældende ting at vænne sig til. Denne periode er for mange præget af graviditetsgener som fx kvalme, men det går for langt de fleste over ved udgangen af det første trimester.
De første 12 uger af graviditeten kaldes for første trimester og er en følsom periode for både dig og dit fremtidige barn.
Måske har du prøvet at blive gravid længe og er overvældet af lettelse over, at det endelig lykkedes. Eller måske kommer det helt bag på dig. Uanset om det er noget, du og din mand har arbejdet på længe, eller om det kommer som en glædelig overraskelse, er graviditet en overvældende ting at vænne sig til. Denne periode er for mange præget af graviditetsgener som fx kvalme, men det går for langt de fleste over ved udgangen af det første trimester.
De første 12 uger dannes alle organer, og det er derfor en meget vigtig periode i fosterets udvikling. Det er derfor vigtigt, at du er omhyggelig med at undgå skadelig kemi. Sæt dig ind i hvilke vitaminer og kosttilskud, som du med fordel kan tage, og hvilke ting du bør undgå. Fx bør du allerede nu spise et dagligt tilskud af folsyre på 400 mikrogram og af D-vitamin på 10 mikrogram.
1. uge
Du har i denne uge din menstruation og er derfor ikke gravid endnu. Alligevel kaldes det for den første uge i graviditeten, fordi det er ud fra sidste menstruations første dag, at din termin beregnes.
2. og 3. uge
I slutningen af 2. uge har du ægløsning. Ægget frigives fra æggestokken, hvor det på sin vej mod æggelederen befrugtes. Ved udgangen af 3. uge sætter det befrugtede æg sig fast i livmoderens slimhinde.
4. uge
Ved udgangen af 4. uge skulle du normalt have haft din menstruation, og det er sandsynligvis, når den udebliver, at du opdager, at du er blevet gravid. Det kan også være, at du allerede havde en mistanke. Måske du allerede har oplevet, at dine bryster er blevet ømme?
5. uge
Den komplicerede proces – som skabelsen af et foster er – er nu i gang. I denne uge dannes tre lag kaldet ektoderm, mesoderm og endoderm, der er begyndelsen til udviklingen af fosteret.
Fosteret måler i denne uge 3 mm fra hoved til hale.
6. uge
Det er nu tid til at få ringet til lægen og bestille tid til en undersøgelse. Ofte vil din praktiserende læge – der er den første, du skal undersøges af i graviditeten – vælge at give dig en tid omkring 8.-10. uge.
Fosteret er forbundet til den næringsgivende moderkage med en navlesnor, og omkring denne uge begynder udviklingen af lunger, luftrør, mavesæk og spiserør.
Fosteret måler i denne uge 4 mm fra hoved til hale.
7. uge
I 7. uge vil anlæg til arme og ben dannes. Ligeledes starter dannelsen af forstadierne til hjernen og øjnene. Ved en scanning vil man nu kunne se hjertet slå.
Fosteret måler nu 1 cm fra hoved til hale.
8. uge
I denne uge ville du, hvis du ikke var gravid, skulle have haft din anden menstruation. Nogle kvinder oplever, at kroppen ikke helt har omstillet sig til at være gravid, og der derfor kommer lidt pletblødning, der ikke nødvendigvis er noget at blive bekymret for. Pletblødning må ikke være ledsaget af smerte, hvis det er tilfældet, skal du kontakte lægen.
På fosterets arme og ben begynder hænder og fødder at tage form, og i ansigtet ses nu læber og næsebor.
Fosteret måler nu 1.6 cm fra hoved til hale.
9. uge
Hormon påvirkningen gør, at din krop ændrer sig på flere måder. Du vil sandsynligvis opleve, at dine bryster vokser og føles ømme. Dette er helt normalt, og ømheden vil gennem graviditeten aftage.
Fosterets hjerte er i denne uge færdigudviklet, og de anlæg, der afgør, om det bliver en pige eller en dreng, udvikler sig nu.
Fosteret måler i denne uge 2.3 cm fra hoved til hale.
10. uge
Fra 10. uge skal du ifølge sundhedsstyrelsens anbefalinger begynde at indtage 10 mg ferrojern dagligt. En del kvinder oplever forstoppelse, når de tager jerntilskud. Det kan derfor være en god ide at prøve sig lidt frem mellem de forskellige jernpræparater, til du finder et, der ikke generer din mave.
Fosteret udvikler sig hurtigt i denne periode. Ansigtet begynder at tage form. Næse, mund og øjenlåg ses tydeligt. Der kan nu ses fingre og tæer, og armene og benene kan bøjes og strækkes. Fosteret måler i denne uge 3.2 cm fra hoved til hale.
11. uge
Du har har nu formentligt fået en indkaldelse til dit første jordemoderbesøg, der vil finde sted inden for den næste måneds tid. De fleste kvinder glæder sig til at komme af sted til dette besøg, men inden vil du – hvis du har valgt det til – skulle have lavet en nakkefoldsscanning.
Fosteret måler i denne uge 4.3 cm fra hoved til hale. Hovedet er på nuværende tidspunkt lige så stort som resten af kroppen.
12. uge
I denne uge – eller en af de følgende – vil du blive tilbudt en nakkefoldsscanning. Nakkefoldsscanning er en ultralydsundersøgelse, hvor der vurderes, hvor stor risikoen er for, at det barn, du venter, vil blive født med Downs syndrom. Inden du møder til scanning, har du fået taget en blodprøve, der sammen med scanningsresultatet og din alder er med til at bestemme, hvor stor risikoen er.
Fosteret måler nu 5.5 cm fra hoved til hale.
Andet trimester – graviditeten uge for uge
Du er nu kommet igennem de første 12 uger af graviditeten, og du har nu formentligt vænnet dig til din nye status som gravid. Dit tøj begynder at stramme i taljen, og det er ved at være tid til at investere i noget løsere tøj eller graviditetstøj.
13. uge
Nu du har overstået første trimester, vil graviditeten måske være tydelig for folk omkring dig. Første graviditet kan mange skjule lidt længere, men når man har været gravid før, vil maven hurtigt begynde at bule ud.
Barnet ser nu næsten ud som ved termin, men selvfølgelig i en mindre udgave. Dog er hovedet meget stort i forhold til kroppen på dette tidspunkt.
Barnet måler fra hoved til hale 7 cm og vejer gennemsnitligt 68 g.
14. uge
Efter at du har været til nakkefoldsscanning og forhåbentligt har fået en god risikoberegning, er du sandsynligvis ved at have fået fortalt venner, familie og kollegaer om graviditeten. Mange venter til dette tidspunkt, da de så føler sig mere trygge. De har set barnet, haft en vellykket scanning, og det første trimester, hvor den største udvikling finder sted, er overstået. Andre har allerede helt fra starten fortalt alle om graviditeten, fordi de ikke kunne vente. Begge dele er lige normalt og forståeligt.
Dit barn er nu ved at være færdigudviklet og skal bruge resten af graviditeten på at vokse sig stor og stærk.
Barnet måler fra hoved til hale 8.5 cm og vejer omkring 100 g.
15. uge
Måske er det i denne uge, du skal til dit første jordemoderbesøg. Den første gang du møder din jordemoder, er der meget praktisk, der skal overståes. Jordemoderen vil gennemgå de papirer, som din læge har udfyldt, og selv spørge ind til din livsstil og sygdomshistorie. Du vil også få taget dit blodtryk, få undersøgt din urin for protein og glukose, og jordemoderen vil mærke på din mave for at vurdere, om livmoderen har den størrelse, som man vil kunne forvente nu.
Barnet længde måles fra nu af fra hoved til hæl og er omkring 14 cm, og vægten er 150 g.
16. uge
Hvis du ønsker at gå på et de mange motionskurser, der udbydes til gravide, skal du ikke vente for længe med at melde dig til. De er ofte meget søgte og bliver hurtigt fyldt op.
Barnets hørelse udvikles inden for de næste uger, og du vil måske opdage, at barnet reagerer på lyd.
Barnet måler fra hoved til hæl 16 cm og vejer 200 g.
17. uge
Fra denne uge i graviditeten vil mange flergangsfødende begynde at mærke liv. Ikke nødvendigvis hver dag endnu, men lige pludselig genkender du følelsen fra sidste graviditet. Er det dit første barn, kan der godt gå endnu et par uger, før du mærker barnets bevægelser, og det er helt normalt. I starten vil du måske være i tvivl, om det virkelig er barnet, du kan mærke. Fornemmelsen beskrives af mange som en fisk, der slår med halen i vandet.
Barnet vokser hurtigt og er nu 17 cm lang fra hoved til hæl og vejer omkring 260 g.
18. uge
Hvis du har takket ja til en gennemscanning af barnet, vil scanningen blive foretaget inden for de næste par uger. Scanningsjordemoderen vil se på alle vitale organer med henblik på at opdage eventuelle misdannelser. Det er også ved denne scanning, at mange gravide får at vide, hvilket køn deres barn har, men da det ikke altid er muligt at se kønnet, kan det svare sig ikke i forvejen at fokusere for meget på det.
Barnet er nu 18 cm lang fra hoved til hæl og vejer omkring 320 g.
19. uge
Hvis din mand tidligere har haft svært ved at relatere til graviditeten, bliver det måske nemmere nu. Din mave er tydeligvis vokset, han har med egne øjne haft mulighed for at se barnet to gange i forbindelse med scanningerne, og han kan se, hvordan du reagerer på at mærke begyndende fosterbevægelser.
Barnet måler nu 19 cm fra hoved til hæl og vejer omkring 370 g.
20. uge
Du er nu halvvejs gennem graviditeten. Din livmoder går til navlen, og bukserne begynder nu for alvor at stramme.
Barnet ligger nu i en halv liter fostervand, som barnet drikker af og udskiller igen. På denne måde fornyes fostervandet, og barnet øver sig i at drikke og tisse.
Barnet er nu 20 cm lang målt fra hoved til hæl og vejer omkring 450 g.
21. uge
Barnets ansigtstræk er ved at være færdigudviklede. Både øjenbryn og øjenvipper ses nu. Barnet bevæger sig ivrigt og øver sig i koordinerede bevægelser. Fx kan man ved en scanning være heldig at se barnet sutte på sin tommelfinger.
Barnet måler nu omkring 22 cm fra hoved til hæl og vejer omkring 520 g.
22. uge
Hvis det er din første graviditet, skal du afhængigt af fødested muligvis til dit andet jordemoderbesøg i denne uge. Jordemoderen vil tage dit blodtryk, undersøge din urin for protein og glukose, lytte hjertelyd, vurdere barnets størrelse og høre til dit velbefindende. Det kan være en god ide at skrive spørgsmål ned inden, da mange ellers glemmer at få stillet de spørgsmål, som de går rundt med i hovedet.
Barnet er nu 25 cm lang og vejer omkring 600 g.
23. uge
Er du mon begyndt at få plukkeveer? Plukkeveer er livmoderens forsøg på at øve sig på at lave veer. Du vil føle sammentrækninger, der gør din mave helt hård. Det kan føles ubehageligt, men det må ikke gøre rigtig ondt. Hvis det gør ondt, eller hvis du oplever at få rigtig mange, skal du kontakte enten læge eller jordemoder. Ikke alle oplever plukkeveer. Det er også helt normalt – særligt som førstegangsfødende – og betyder ikke, at du vil være dårligere til at lave fødeveer, når den tid kommer.
Barnet måler nu 27 cm og vejer omkring 650 g.
24. uge
Selv om dit barn endnu ikke er så tungt, kan du alligevel godt allerede nu føle dig belastet af graviditeten. Som maven vokser ændres din kropsholdning. Du vil blive mere svajrygget og derved være udsat for lændesmerter. Ligeledes løsnes ledbåndene i bækkenet for at gøre kroppen klar til at kunne føde, og det kan give bækkensmerter. Bækkenssmerter rammer de fleste gravide på et eller andet tidspunkt i løbet af graviditeten og skal ikke forveksles med bækkenløsning, der er langt mere smertefuldt. Det kan afhjælpe bækkensmerterne at sørge for at stå ordentligt – fordele vægten ligeligt på begge ben, ikke sidde med benene over kors, men derimod lave øvelser der styrker bækken og rygmuskulaturen. Søg eventuelt hjælp fra en fysioterapeut.
Barnet er nu 30 cm lang og vejer omkring 700 g.
25. uge
I denne eller næste uge anbefales det, at du har dit andet graviditetsbesøg hos egen læge. Lægen vil på samme måde som jordemoderen undersøge dig og spørge til, hvordan du oplever, at graviditeten går. Hvis din blodtype er rhesus negativ, vil lægen tage en blodprøve for at bestemme dit barns rhesus type.
Barnet måler nu 31 cm og vejer omkring 800 g.
26. uge
Hvis du ikke allerede er begyndt til fødselsforberedelse, er det nu et godt tidspunkt at begynde. De fleste fødesteder tilbyder fødselsforberedelse af tre moduler. Undervisning foregår som auditorieundervisning, hvor der samles rigtigt mange gravide på en gang for at modtage information om fødslen, smertelindrings muligheder og den første tid hjemme med baby. Fødelsforberedelse i mindre hold og fødselsforberedelse med vejrtrækningsøvelser – som mange kender det fra film – er ikke noget, der udbydes i offentligt regi, men skal bestilles gennem privat praktiserende jordemødre, fx hos Moderliv.
Barnet måler nu 32 cm langt og vejer omkring 900 g.
27. uge
Du mærker barnet flere gange dagligt, og nu har din mand måske også prøvet at få et spark, når han lagde hånden på din mave. Det er sandsynligvis med til at gøre ham endnu mere engageret i graviditeten. I starten er det primært dig, der har mulighed for at lære jeres barn at kende, men nu barnet er så stærk, at bevægelser kan mærkes uden på maven, kan din mand også være med.
Barnet måler 33 cm og vejer 1 kg.
28. uge
Der vil ofte ligge et jordemoderbesøg i denne uge. Jordemoderen vil lytte hjertelyd, enten med doptone eller træstetoskop. Siden sidste jordemoderbesøg er barnet vokset så meget, at det nu vil være muligt for jordemoderen at skønne barnets vægt for at finde ud af, om det vokser, som det skal. Ved tidligere besøg vurderede jordemoderen, om størrelsen på din livmoder svarede til antallet af uger, graviditeten var henne.
Hvis du er rhesus negativ, og dit barn er rhesus positivt, er det også i denne uge, at du skal have anti-D.
Barnet er nu omkring 34 cm lang og vejer 1.1 kg.
Tredie trimester – graviditeten uge for uge
Du går nu ind i tredie trimester, der er den sidste trediedel af graviditeten. Det barn, du har i maven, er næsten færdigskabt og skal nu bruge de resterende uger på at vokse sig stor, stærk og parat til livet uden for livmoderen.
29. uge
Du har nu været gravid længe, og måske føler du tiden går langsomt. Selv om du glæder dig til at se barnet og næsten ikke kan holde tanken ud om at vente, er det stadig alt for tidligt at føde. Dit barn skal helst blive i din mave et godt stykke tid endnu – men hvis fødslen alligevel skulle gå i gang, ville barnet have stor chance for at overleve.
Barnet måler nu 36 cm og vejer omkring 1.3 kg.
30. uge
Dit barn ligger inde i maven og øver sig på at trække vejret ved at trække brystkassen ind og ud. Lungerne er ikke helt klar endnu, så hvis du skulle føde nu, ville du få en indsprøjning med noget lungemodnende for at hjælpe den sidste modning af barnets lunger i gang.
Barnet måler nu 38 cm og vejer omkring 1.4 kg.
31. uge
Når du har travlt med arbejde og andre ting i løbet af dagen, er det ikke sikkert, at du er opmærksom på dit barns bevægelser. Når først du får sat dig om aftenen, kan usikkerheden melde sig. Har du mærket liv i dag? Læg dig ned og slap af. Koncentrer dig om at mærke efter. Hvis du stadig ikke synes, du kan mærke noget, må du huske på, at dit barn sover det meste af tiden, og der derfor ikke er de store armbevægelser og spark hele tiden. Puf eventuelt let til maven og drik noget iskoldt, hvis du bliver bekymret og ønsker at fremprovokere en reaktion. Kontakt fødegangen, hvis du fortsat føler mindre liv.
Barnet er nu 39 cm og vejer 1.5 kg.
32. uge
Det tredie og sidste besøg hos egen læge finder typisk sted i denne uge. I snakker om, hvordan det går, og om eventuelle gener kræver behandling. En del kvinders barselsorlov begynder i denne uge.
Barnet er 40 cm lang og vejer omkring 1.7 kg.
33. uge
Du synes formentligt, at det er ved at være hårdt at slæbe rundt på den store mave. Du bliver hurtigt forpustet og skal tisse oftere, fordi barnet fylder godt og trykker på blæren.
Barnet er 42 cm lang og vejer 2 kg.
34. uge
Har du tænkt på, hvad du skal have med på hospitalet? Der er stadig nogle uger til termin, men man ved jo aldrig, hvornår tiden er inde, så det vil være en god ide, hvis du gør dig nogle tanker om, hvad du får brug for, når du skal føde. Mange pakker en fødetaske, som de har stående klar i ugerne op til termin.
Barnet er nu 43 cm lang og vejer omkring 2.2 kg.
35. uge
Endnu et jordemoderbesøg falder i denne eller næste uge. Ved dette besøg vil jordemoderen formentligt høre til dine forventninger til den kommende fødsel. Når jordemoderen undersøger din mave, vil hun denne gang fokusere på lejring af barnet. Det er vigtigt at vide, om dit barn vender med hovedet op eller ned. Hvis dit barn vender med hovedet op, vil du blive tilbudt et vendingsforsøg.
Barnet er nu 44 cm lang og vejer omkring 2.4 kg.
36. uge
Hvis ikke du gik på barsel i uge 32, gør du det nok nu. Det har sandsynligvis været længe ventet, og du glæder dig til at hvile på sofaen og få klargjort de sidste ting, som du mangler, inden dit barn melder sin ankomst.
Barnet er 45 cm lang og vejer 2.6 kg.
37. uge
Ved udgangen af denne uge er du fulde 37 uger henne i din graviditet. Hvis du fødte nu, ville fødslen regnes som værende til tiden. Barnet kan klare sig, hvis det kom ud nu, men vil de næste uger, hvis det bliver i maven, vokse sig stærkere og større.
Barnet er nu 47 cm lang og vejer 2.8 kg.
38. uge
Mod slutningen af graviditeten vil jordemoderen gerne se dig lidt oftere, så derfor er det sandsynligvis tid til endnu et jordemoder besøg i denne uge. Har du helt styr på, hvad der skal ske efter fødslen? Hvis ikke så sørg for at få spurgt jordemoderen. De fleste fødesteder i Danmark tilbyder et to dages ophold på enten en barselsgang eller et barselshotel til førstegangs fødende. Er det ikke dit første barn, forventes det de fleste steder i dag, at du føder ambulant. Det vil sige, at du og dit barn udskrives fra hospitalet fire til seks timer efter fødslen.
Barnet er nu 48 cm lang og vejer 3 kg.
39. uge
Utålmodighed præger typisk de sidste uger af graviditeten. Du glæder dig til at se barnet, og du er træt af at slæbe rundt på de ekstra kilo. Sørg for at få hvilet. Du ved ikke, hvornår fødslen går i gang, og du skal bruge energi til fødselsarbejdet, som for nogle kan være en langstrakt proces.
Barnet er 49 cm og vejer 3.3 kg.
40. uge
Den sidste uge af din graviditet er nu i gang. Mange tæller ned mod dagen, men husk nu at det langfra er sikkert, at du føder på din terminsdag. Hvis du føder mellem 37+0 og 42+0 regnes det for en fødsel til tiden. Jordemoderen vil tilbyde dig et besøg i denne uge og sikre sig, at barnet stadig har det godt og vender med hovedet mod udgangen.
Barnet er 50 cm lang og vejer 3.6 kg.
41+3
Når du er 41+3 vil du på mange fødesteder blive tilbudt et jordemoderbesøg, hvor der med CTG vil blive kørt en hjertelydskurve. Hvis jordemoderen finder det nødvendigt, vil hun også lave en indvendig undersøgelse, og I vil tale om igangssætelse af fødslen.
Graviditetsscanninger til alle tidspunkter i din graviditet
Moderliv tilbyder alle former for private graviditetsscanninger. Læs mere om hvilke graviditetsscanninger der er bedst uge for uge.