Den første tid som nybagt mor

nybagt mor

Amning

Nybagt mor! En af de første ting du skal beslutte dig for nu er om du vil amme. Hvis du vælger, at du vil amme dit barn, vil ammeopstarten sandsynligvis komme til at fylde meget i den første tid. Umiddelbart efter at du har født, får du dit barn op til dig, og allerede nu vil du kunne opleve, at dit barn søger efter dit bryst. Dette skyldes, at dit barn har en medfødt sutterefleks. Hvis det er muligt, bør du allerede nu lægge dit barn til brystet.

Det første døgn efter fødslen bør barnet tilbydes brystet, når det viser tegn på at ville sutte. Hold øje med om dit barn åbner munden og søger efter brystvorten, slikker med tungen eller putter fingrene i munden. Det er tegn på, at barnet vil sutte.

Nybagt mor – godt fra start

Det er vigtigt at komme godt fra start med amningen. Du kan med fordel sørge for at ligge hud mod hud med dit barn en del af tiden, da det er med til at stimulere dit barn til at sutte og din krop til at producere mælk. Hud mod hud er således godt for amningen, men også for andre ting. Fx er det dokumenteret, at hud mod hud også giver barnet et mere stabilt blodsukker, en roligere vejrtrækning, regelmæssig hjerteaktion og en mere stabil temperatur. Desuden øger det tilknytningen mellem mor og barn.

De første dage får barnet, når det sutter, råmælk. Råmælken har nøjagtig den sammensætning, som dit barn har brug for, lige når det er kommet til verden, og samtidig fungerer råmælken som en lokketår for at motivere barnet til at sutte. Brysterne har behov for at blive stimuleret for at kunne producere modermælk. Råmælken afløses af en overgangsmælk, og efter nogle dage kommer den blivende modermælk.

Når det første døgn er gået, anbefales det, at dit barn skal die minimum otte gange dagligt.

Efterveer

Din livmoder er umiddelbart efter fødslen stadig en del større, end den var før graviditeten. Derfor vil du de første dage efter fødslen kunne opleve at få velignende smerter. Disse kaldes for efterveer, og er smerter udløst af, at livmoderen trækker sig sammen. Særligt når du ammer, vil du kunne mærke efterveerne. Hvis du har født før, vil du sandsynligvis denne gang opleve efterveerne mere kraftige.

Hvis du har behov for smertelindring, kan du forsøge at lindre det med en varmedunk på maven. Hvis det ikke er nok til at tage smerterne, kan du tage 1 g paracetamol (Pinex, Panodil eller Pamol) og 200mg ibuprofen (Ipren). Efterveerne aftager af sig selv indenfor de første par dage.

Blødning

Efter fødslen vil du bløde som svarende til en kraftig menstruation, men du vil i løbet af et par dage se, at blødningen aftager en del i styrke.

Det er forskelligt, hvor længe kvinder bløder og har blodigt udflåd, barselsflåd, efter en fødsel, men du skal regne med at have behov for at bruge bind eller trusseindlæg et sted mellem tre og otte uger. De første en til to uger vil du bløde frisk blod. Blødningen kommer fra såret i livmoderen, hvor moderkagen har fæstnet. Nogle kvinder oplever, at der kommer nogle større blodklumper – koagler – ud med blødningen. Det vil som regel være helt ufarligt og er koaguleret blod, der har samlet sig. Hvis du er i tvivl om det, du oplever, er ok, bør du kontakte egen læge eller barselsgangen på det hospital, hvor du har født.

Bristninger

Hvis du er blevet syet i skeden efter fødslen, vil du, når såret heler op, kunne mærke, at det strammer lidt. Du vil også kunne føle dig øm og hævet forneden. Det er helt normalt at føle sig lidt medtaget efter fødslen. Hævelsen kan eventuelt mindskes med brug af isbind. Hvis du føler du har behov for smertelindring, må du gerne indtage 1 g paracetamol hver sjette time.

Infektion

Du bløder fra det sted i livmoderen, hvor moderkagen sad, hvilket betyder, at du – indtil såret er helet helt op, og livmoderen har trukket sig helt sammen – er mere udsat for at kunne få en underlivsinfektion. Du skal reagere, hvis du får pludselige smerter i underlivet, stadig oplever efterveer en uge efter fødslen eller får feber.

Det er vigtigt, at du ikke har sex uden kondom de første 2 måneder efter fødslen. Dette skyldes dels infektionsrisikoen, men også at du ikke ved, hvornår din første ægløsning vil komme, og du derved kan blive gravid igen. Undgå desuden karbad, svømmehal og strandbadning de første to måneder.
Der er vigtigt, at du skifter bind hyppigt og holder et højt personligt hygiejneniveau i den første tid efter fødslen. Det er også en god ide at skylle sig forneden efter toiletbesøg. Hvis bruserslangen ikke kan nå over til toilettet, kan du bruge en lille kande eller flaske med vand.

Nybagt mor – Efterfødselsreaktion

Graviditet, fødsel og forældreskab indebærer store psykiske og kropslige forandringer. Der stilles store krav til dig, og du vil måske komme til at føle, at ansvaret og de opgaver, der følger med det at være blevet forælder, indimellem virker uoverkommeligt. Det er helt normalt at føle sådan. Hormoner og følelser bølger frem og tilbage i barselsdagene. Hold godt øje med hinanden og Jeres sindsstemning. Føles dagene til tider tunge, så hold øje med at det vender igen og ikke kommer til at påvirke jeres hverdag for meget.

Hvis du føler dig nedtrykt eller føler din hverdag er uoverskuelig, er det vigtigt ,at du får talt med nogen om det. Nævn det for din partner, sundhedsplejerske, læge eller en anden som du stoler på, og som kan hjælpe med at få vurderet, om du har brug for hjælp eventuelt i form af behandling. Hvis det er tilfældet, er du ikke alene. Op mod 10-15% af alle kvinder (5-8 % mænd) får i forbindelse med graviditet og fødsel en psykisk reaktion, som kræver behandling.

Knibeøvelser

Din bækkenbund har i forbindelse med graviditeten været under en stor belastning og under fødslen har musklerne og vævet været belastet. Du kan ret hurtigt efter fødslen begynde at træne bækkenbunden op igen ved at lave knibeøvelser. Hvis du har mod på, det kan du allerede starte med at lave knibeøvelser dagen efter, at du har født. Så snart hævelsen og ømheden har fortaget sig, kan du begynde at lave øvelserne. I starten vil du måske have svært ved at få fat eller måske have svært ved at holde knibet i mere end et par sekunder. Sørg for at lave knibeøvelserne, så kommer styrken hurtigt tilbage i bækkenbunden. Hvis du ikke oplever at få kontrol over knibefunktionen tilbage i løbet af nogle dage skal du henvende dig til din læge.

Kost

Du skal som i graviditeten sørge for at spise sundt og varieret. Der er ingen fødevarer, som du skal undgå, hvis du ammer, men du skal naturligvis bruge din sunde fornuft. Det, du selv vil få ondt i maven af, risikerer du også, at dit barn vil få ondt i maven af. De madvarer, som du har spist meget af gennem graviditeten, kender dit barn allerede og vil sandsynligvis derfor ikke reagere på.
Du skal, når du ammer, være meget mådeholdende med at drikke alkohol.

Læge

Otte uger efter fødslen tilbydes du et besøg hos din din egen læge. Lægen vil tale med dig om, hvordan det går, og om du har oplevet nogle gener efter eventuelle bristninger. Du tilbydes også en underlivsundersøgelse, hvor lægen ser efter, om alt ser ud, som det skal, og om din bækkenbund er ved at være tilbage til sin normale styrke.

Ved dette lægebesøg vil du også blive spurgt til, om du har overvejet fremtidig præventionsmuligheder. Hvis du i forvejen ved, at du gerne vil have en spiral, kan du ved at aftale det med lægen før otte ugers undersøgelsen få spiralen opsat her.