Gulsot
Gulsot og nyfødte
Den mest almindelige form for gulsot er den fysiologisk slags. Det skyldes, at nyfødte børns lever endnu ikke er fuldt moden. Den “umodne” lever har svært ved at nedbryde bilirubin.
Bilirubin er et naturligt affaldsstof, der kommer af den naturlige nedbrydning af røde blodlegemer.
Normalt filtrerer leveren bilirubinen fra, så den udskilles til tarmene. Når det nyfødte barns lever ikke magter det endnu, opstår i stedet en forhøjet mængde bilirubin i leveren og i blodet. Når det sker, farves huden gul. Det ses først centralt på kroppen og i ansigtet, og siden spreder det sig til resten af kroppen.
Første tegn på gulsot ses typisk efter et par dage. Sygdommen topper i et normalt forløb på 4. til 5. dagen.
I sjældne tilfælde kan gulsot skyldes immunisering. Immunisering er når moderen har dannet antistoffer mod barnets blod. Gulsot kan også skyldes medfødte misdannelser i galdevejene. I disse tilfælde vil der være andre symptomer, som giver dette sygdomsbillede. Fx. forlænget gulsot, ernæringsproblemer og dårlig trivselstegn.
Behandling af gulsot
Afhængig af hvor svær en grad af gulsot, der er tale om, er behandlingen i første omgang masser af modermælk eller modermælkserstatning. Bilirubinen skal nemlig udskilles gennem urin og afføring. Desuden kan man med fordel udsætte barnet for dagslys (ikke direkte sollys), som nedbryder bilirubinen på samme måde som ved lysbehandling. Hvis det skønnes, at det ikke er tilstrækkeligt, vil det syge barn blive lagt i en lyskasse for at modtage lysbehandling.
Barnet bliver fulgt med blodprøver, så man sikrer sig, at mængden af bilirubin falder.
Opdateret den 8. april 2015