Klar, parat, fødsel!
De fleste gravide spekulerer en del over, hvordan deres fødsel vil komme til at forløbe. Her kan du læse om de mest almindelige tegn på, at fødslen er ved at gå i gang, og du kan læse om fødslens forskellige faser.
Fødsel – Tyvstarter, til tiden eller langtrækker
Normalt varer en graviditet 40 uger, men hvis du føder mellem uge 37+0 og 42+0 betragtes det som en fødsel til tiden. Hvornår netop din fødsel vil gå i gang, kan man kun gisne om.
For nogle begynder fødslen før 37+0 uger og dermed for tidligt. Det kan give visse udfordringer i forhold til barnets omstilling fra foster til nyfødt. Hvis du får veer eller vandafgang før terminen, bør I straks kontakte fødegangen.
Andre kvinder går over terminsdatoen og det kan være, at de til sidst må sættes igang, for at graviditeten kan afsluttes.
I dagene op til terminsdagen er de fleste gravide spændte og utålmodige. Graviditeten nærmer sig sin afslutning, og din krop er tung og træt. Barnet fylder nu hele maven og dets hoved presser ned mod dit skamben, blære og livmoderhals. Mange tanker flyver rundt i hovedet, både hos dig, men også hos din partner og omgangskreds. Måske føder du i nat? Måske går der en uge til?
…mens I venter
Mens I venter, kan I bruge tiden på at forberede jer, ikke bare til selve fødslen, men også til de første par dage efter.
Det er en god idé at tale om jeres forventninger til fødslen, og hvad der er vigtigt for både dig og din partner. Nogle laver en ønskeliste til fødslen. Det kan være en måde at overveje og sætte ord på dine behov og eventuelle bekymringer. Det er dog vigtigt at holde sit sind åbent overfor de uforudsigelige drejninger, en fødsel kan tage, og lytte til jordemoderens anbefalinger undervejs.
Fødsel og psyke
At være nervøs for fødslen er en naturlig del af graviditetens sidste uger og dage. Nogle kvinder føler angst overfor det uvisse og det faktum, at der ikke er nogen vej tilbage. Dramatiske historier fra pressen og omgangskredsen fylder måske lige pludselig mere i din bevidsthed. Du kan arbejde med dine følelser ved at tale med din partner og fagpersoner om dine tanker. Målet behøver ikke at være 100% afslappethed og tryghed omkring den forestående fødsel, men du kan komme et langt stykke af vejen ved at anerkende dine følelser og sætte ord på dem.
Studier har vist en række faktorer, der set fra et psykologisk perspektiv har betydning for, hvordan din oplevelse af fødslen bliver. Disse er:
- At du føler dig respekteret.
- At du har tillid til de fagpersoner, som hjælper dig under fødslen.
- At du har indflydelse på de beslutninger, der bliver taget.
- At du føler dig tryg ved at overlade beslutninger til fagpersoner, når der er behov for det.
Klar til fødsel – hvile
Det er vigtigt at bruge graviditetens sidste dage på hvile og velvære. Selvom ventetiden kan være lang, hvis man ligger på divanen, er hvile og afslapning kernen i en god fødselsforberedelse. Derfor kan du med fordel holde balance i aktivitet og afslapning tæt på terminen. Du kan alligevel ikke gå eller løbe fødslen i gang. Bevægelse og motion er godt og sundt, men du skal drosle ned i slutningen af graviditeten og sørge for at økonomisere med kræfterne. Hvile behøver ikke nødvendigvis at være at sove, men kan også være meditation, afspænding eller massage.
Energi før fødsel
Mens nogen nyder den ekstra tid til afslapning, bliver andre hyperaktive og praktiske. Brug denne energi til at ordne praktiske gøremål, som dermed ikke fylder i barselsdagene. Lav fryseretter til hurtig optøning, pak fødetasken eller vask babytøjet.
Fyld noget sundt, energirigtigt og fornuftigt på kroppen, mens I venter. Man forbrænder cirka 500 kalorier i timen under en fødsel, så fyld depoterne op med frugt, groft brød og kulhydrater i lange baner. Det er også krævende at være den støttende partner på sidelinien, så find nogle gode snacks til fødselsforløbet.
Du vil besøge din jordemoder og måske komme forbi fødegangen til et tjek i de sidste dage inden fødslen. Vær opmærksom på dit barns bevægelser og din krops signaler. Du har været gravid længe nu, og det er en bedrift i sig selv. Stol på dig selv og din krops naturlige evner.