Fødetasken

Fødetasken skal pakkes i god tid og der findes mange gode bud på pakkelister. Ofte rummer de dog en del unødvendige ting, som du kun har ulejlighed af at pakke og slæbe frem og tilbage.

Tiden på hospitalet er som oftest kort, specielt for de ambulant fødende, men også for de indlagte familier. I skal bruge tiden på at lære jeres barn at kende og få vejledning af personalet. Der er som oftest ikke tid – eller overskud – til at se film og gå på internettet. Nedenfor kan du se vores bud på, hvilke ting du bør pakke og lidt gode råd til barselsdagene.

Fødetasken

  • Badekåbe og sutsko
  • Ammevenligt tøj til de første par dage
  • Behageligt undertøj og ammebh
  • Toilettaske, bind får du på hospitalet
  • Tøj til hjemtur
  • Babytøj til hjemtur, husk en lille hue
  • Babydyne eller tæppe
  • Vandrejournal
  • Mobil med indkodet sms/telefonliste
  • Kamera
  • Husk diverse opladere
  • Lækre snacks til dig og energi til din partner – spis sundt og lækkert

Lækre snacks i fødetasken

Der skal energi til fødslen og til at restituere i barselsdagene. Desuden er det godt med lidt forkælelse, for hospitalsmad er og bliver hospitalsmad. Medbring fx. müslibarer, frugt, smoothies og nødder.

Besøg

Det er en god idé at overveje, om I vil have besøg på hospitalet eller ej og at informere jeres pårørende om dette enten inden fødslen eller i forbindelse med bekendtgørelsen.
Det er dejligt at få besøg og vise jeres nye baby frem, men husk på, at det kan være svært at få slappet af og opstartet amningen, hvis der hele tiden er gæster på stuen.

Ammevenligt tøj

Medbring eventuelt en af din mands gamle skjorter til de første dage. Den er rummelig og nem at knappe op til amning.
Det kan være rart allerede nu at have en ammebh, men mange venter med at købe en, til de er helt sikre på, hvilken størrelse de ender med at få brug for. I stedet kan du lave en selv. Du kan bruge de engangs-nettrusser, som anvendes på fødegangen. Oftest er de også til rådighed i barselsdagene, og de kan nemt laves om til en praktisk ammebh, hvis man har glemt en hjemme.

Fødetasken til den ambulante fødsel

Skal du efter fødslen hjem ambulant (fire til seks timer efter fødslen), er det ikke nødvendigt at pakke en stor taske. Det er vigtigt at have et sæt tøj med, som er behageligt at hoppe i efter fødslen, til hjemturen fra hospitalet. På de fleste fødegange får man en lille nødration med hjem af bind og praktiske sugende underlag til sengen. Det er en god idé at tage en toilettaske med, både for at kunne tage et opfriskende bad efter fødslen og i tilfælde af, at I skal være lidt længere tid på hospitalet end planlagt.
Derudover skal I have tøj, dyne og bleer med til babyen, samt overveje mulighederne for hjemtransport af jeres nyfødte.

Transport af baby

Babyautostol

Autostol er den sikreste måde at transportere en nyfødt i bil på. Baby sidder nemlig sikkert spændt fast. Det anbefales dog at man ikke lader sin baby sidde i babyautostol mere end 30 minutter ad gangen, da det er dårligt for barnets ryg, der endnu ikke er så stærk. Hvis man bliver nødt til at køre længere end 30 minutter, bør man holde pauser og huske, at der helst skal gå længe mellem de lange ture.

Boxette

Boxetten regnes også blandt de sikre måder at transportere baby i bil på, men autostol er den primære anbefaling. I en boxette ligger babyen spændt fast i en kasse – boxetten – og vil derfor ikke blive kastet rundt i tilfælde af en ulykke. Det gode ved boxetten er, at babyen ligger ned, hvilket er bedre for ryggen – specielt til længere ture. Boxetter kan både lejes og købes.

Lift samt liftnet

Ifølge undersøgelser er det ikke nær så sikkert at transportere sin baby i lift med liftnet. Baby ligger ned – hvilket er godt for ryggen –  men er ikke spændt fast. I tilfælde af en ulykke vil baby blive kastet op mod nettet. Liftnet kan lejes og købes.